Kleurengeluk

 

Kleur en voeding

 

 

Eten en drinken (voeding) zijn voor het lichaam van levensbelang. De mens kan maar enkele dagen zonder drinken en enkele weken zonder eten.

 

Het is daarbij natuurlijk ook van groot belang wat voor eten en drinken het lichaam binnenkrijgt. Als de voeding erg eenzijdig is dan ontstaan er op een gegeven moment tekorten van bepaalde voedingsstoffen* in het lichaam.

 

Eet veel gekleurde groenten en fruit. Hoe meer kleur, hoe meer gezonde voedingsstoffen erin zitten. Hoe meer verschillende kleuren we eten, hoe meer variatie in voedingsstoffen we binnenkrijgen, hoe gezonder het is.

 

* = o.a. vitamines, mineralen, antioxidanten

 

 

Rood:

Fruit:

- Aalbessen

- Aardbeien

- Cranberry

- Frambozen

- Granaatappel

- Watermeloen

 

Groente:

- Tomaten

- Rode paprika

- Rode Spaanse peper

 

 

Oranje:

Fruit:

- Abrikozen

- Nectarines

- Papaja

- Perziken

- Rozenbottels

- Sinaasappels

 

Groente:

- Oranje paprika

- Pompoen

- Wortelen

 

 

Geel:

Fruit:

- Ananas

- Bananen

- Citroen

- Mango

 

Groente

- Gele courgette

- Gele paprika

- Gele Spaanse peper

- Maïs

 

 

Groen:

Fruit:

- “witte” druiven

- Kiwi

 

Groente:

- Bleekselderij

- Broccoli

- Doperwten

- Groene asperges

- Groene courgette

- Groene paprika

- Groene Spaanse peper

- Komkommer

- Prei (groene gedeelte)

- Sla (verschillende soorten: o.a. ijsbergsla, kropsla, veldsla, rucola)

- Snijbonen

- Sperziebonen

- Spinazie

- Tuinbonen

 

Kruiden

- Peterselie

- Bieslook

- Basilicum

- Koriander

 

 

Blauw / Violet:

Fruit:

- “blauwe” druiven

- Bosbessen

- Bramen

- Kersen

- Pruimen

- Vijgen

 

Groente:

- Aubergine

- Bieten

 

 

Wit:

Fruit:

- Lychees

 

Groente:

- Bloemkool

- Champignons

- Knoflook

- Prei (witte gedeelte)

- Schorseneren

- Uien

- Witlof

- Witte asperges

- Witte bonen

Kleuren in de voeding
Kleuren in de voeding